Somnul micuților din Franța, sau cum să ai un copil comod

sleeping-child-450După cum probabil știți sau poate nu, mă aflu acum în Franța cu piciul meu, cam pentru o lună. (N-o să ne mai luăm niciodată o vacanță atât de lungă fără tati, dorul e mult prea mare.)

Fiind aici am împrumutat câteva cărți de la mătușa mea (care, apropo lucrează  într-o creșă și cu care vă pregătesc și un interviu interesant), despre dezvoltarea copiilor. Cărțile sunt scrise de autori francezi și despre copii și părinți francezi. Latura culturală are aici o mare importanță, de aceea am subliniat că sunt despre părinți și copii francezi.

Cartea Annei Bacus ,Somnul copiilor dumneavoastră, este despre somn, după cum v-ați dat bine seama. Un subiect fierbinte și controversat printre părinți, pentru că după cum este menționat și în carte cam 60% din copiii până la 3 ani, au tulburări de somn.

În linii mari recomandările dnei Bacus sună cam așa:

Copiii de la 3 luni trebuie să doarmă toată noaptea fără a se trezi, de dorit într-o cameră separată și nicidecum în patul părinților. Dacă copilul este alăptat și se trezește noaptea cel mai bine ar fi ca mama să-și stoarcă laptele și tatăl să i-l ofere cu biberonul Obișnuirea cu biberonul va avea doar efecte pozitive zice dumneaei. În fine, metoda recomandată seamnă mai mult cu Cry it out în versiunea blândă.

N-o să fiu rea, multe lucruri pe care le spune sunt totuși de bun simț, de exemplu subliniază importanța stabilirii unor reguli și ritualuri de somn, sau faptul că un copil trebuie să se simtă în securitate și iubit pentru a putea adormi singur, etc.

Marele doudou

Marele pilon și motor și scop al tehnicilor de adormire ale acestei cărți îl reprezintă autonomia copilului. Un copil care adoarme singur și care nu are nevoie de mama sa pentru a se culca, este unul încrezut în sine și autonom. DAR, și aici e marele meu semn de exclamare ! copiii francezi de fapt nu adorm singuri, ei  au așa numitul obiect tranzițional – doudou-ul. Pentru cei care nu știu ce este doudou-ul, fac o mică paranteză, acesta este o jucărie sau un obiect, sau o cârpă de care copilul este foarte atașat și care îl ajută să se liniștească, să adoarmă și să se simtă în securitate. Pierderea sau deteriorarea doudou-ului este egal cu o mare catastrofă, copilul trece foarte greu peste asta, nu poate adormi, este pierdut și neliniștit. Deci despre care autonomie putem noi vorbi la un copil mai mic de 2 ani? nu știu, pentru că dacă mama nu îndeplinește acest rol de doudou (cum este în cazul nostru), atunci îl va îndeplini un alt obiect care îi amintește de ea și care îi conferă o oarecare securitate.

Eu nu judec prea aspru părinții sau psihologii francezi, toată teoria lor pornește de la simplu fapt, și aici apare latura socio-culturală, că micuții sunt de regulă plasați în creșe sau la asistente maternale, începând cu vârsta de 3 luni. Mamele se întorc rapid la serviciu, deci ele au nevoie de copii care adorm singuri, beau lapte din biberon și care nu se trezesc noaptea. Un copil francez nu trebuie să fie doar unul fericit ci și unul comod.

Nu neg, să ai un copil comod e foarte tentant, să dormi o noapte întreagă alături de soțul tău în pat iar copilul tău să se culce cuminte la 20h00 și să se trezească la 7h00, fără proteste și plânsete, fără treziri…mmm ceva din domeniul fantasticului, dar cu ce preț? Voi sunteți gata să-l plătiți? Eu nu, nu încă.

Anunțuri

Despre Kristina

It's always like you write a poem when you can't really say what you're trying to say.
Acest articol a fost publicat în română. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Somnul micuților din Franța, sau cum să ai un copil comod

  1. Elena zice:

    Eu da! Si inca tare!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s