Nu facem copii pentru ca să ne iubească

parents-loveAr fi culmea egoismului dacă am face copii, pentru ca să ne iubească. Ar fi să ne atribuim un rol care nu este al nostru, pentru că rolul nostru, al părinților, nu este de a fi iubiți de copiii noștri ci de a-i iubi pe ei, de a-i educa și proteja. Dragostea nu este un circuit închis dintre părinți și copii, iar iubirea pe care le-o dăm, ei o transmit mai departe.

Iar cea mai mare dovadă a dragostei necondiționate părintești este libertatea și încrederea. Libertatea de a se dezvolta în propriul ritm, de a fi ei înșiși, fără a-i compara sau presa, fără a-i umili sau supune. Libertatea de a gândi diferit, de a avea prieteni diferiți, de a alege o cale diferită. Libertatea de a cădea,  de a se lovi, de a se murdări, de a plânge, a se frustra.

Încrederea că ei știu mai cât și când să mănânce, cât și când să doarmă. Încrederea că pot face lucrurile singuri, că nu au nevoie mereu de noi, că sunt persoane și personalități integre, deși încă mici.

Nu așteptați dragoste de la copiii voștri. Altfel vă veți împotmoli în mocirla sentimentului de vină ori de câte ori veți fi confruntați cu realitatea unor alegeri mai dureroase sau incomode. Copiii vă vor șantaja și manipula ori de câte ori vor simți că frica voastră de a le pierde dragostea depășește orice bun simț. O situație care este pe atât de dăunătoare părinților cât și copiilor.

Copiii au nevoie să știe că există limite, că aceste limite sunt puse pentru securitatea lor, și ori de câte ori ei sunt opriți de părinți în a le depăși, chiar  cu prețul unor insterii fabuloase, în adâncul lor, acești copii se simt securizați știind că părinții au grijă de ei.

Dacă copilul vă iubește, cu atât mai bine, nimic mai frumos decât o reciprocitate afectivă în familie, iar dacă nu, asta e, tant pis, oricum nu asta vă era menirea.

Keep calm and love your kids!

Anunțuri

Despre Kristina

It's always like you write a poem when you can't really say what you're trying to say.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s