Despre sexualizarea alăptării

alaptare sumatraPrin maternitate, femeile revin și se apropie fulgerător de condiția primară a omului. Este o apropiere dureroasă, deseori respinsă și neînțeleasă, pentru că nu mai dorim să ne identificăm cu niște mamifere a căror scop este de a se reproduce și a-și perpetua specia. Dar specia își ia ce este al ei până la urmă, iar femeile joacă aici rolul central. Din păcate sau din fericire, bărbații nu se confruntă cu natura în modul cel mai direct, pentru ei sunt alte căi mai mult sau mai puțin evidente.

Abia când devii mamă realizezi că sânii tăi au de fapt altă menire decât cea de a arată bine într-un decolteu. Noțiunea de glande mamare, pe care o învățăm la biologie în liceu, dar pe care nu o asociem cu noi înșine, își capătă acum sensul deplin. Sânii tăi devin o sursă de hrană, confort, alinare și comunicare. Un lanț între tine și copil, un al doilea cordon ombilical.

Femeile sunt primele care își schimbă percepția asupra propriului corp, căpătând o altă conștiință de sine. Un sine mult mai puternic decât și-ar fi putut închipui. După ce femeia se redescoperă, triumfând sau cedând în fața maternității, nici bărbatul nu poate să nu observe noua piele a femeii sale. Este un lucru firesc schimbarea percepției bărbatului, cu toate că mass-media, care are grijă de viața noastră intimă, încearcă să ne insufle contrariul. În relația mamă-copil, sau tată-copil, cuvântul sexy nu-și are loc. O soție poate fi sexy, o amantă, o parteneră, nu e normal însă, ca o mamă care alăptează să fie considerată sexy chiar și de către soțul ei. Alăptarea nu este un proces sexy, nici nu trebuie să fie astfel. Alăptarea este interacțiunea mamei cu copilul său și nu cu mediul înconjurător, chiar dacă această interacțiune are loc în public. Din câte știu mâncatul în public nu se consideră indecent, de ce atunci un bebeluș care este hrănit la sânul mamei ar trebui să șocheze.

Dar problema sexualizării alăptării nu este atât din cauza bărbaților cât a însuși femeilor. Un studiu recent arăta că, de fapt, femeile au în general o apreciere a sinelui mult mai inferioară, care nu corespunde cu realitatea, și care este deseori condiționată de opinia pe care ele cred că bărbații o au despre ele. În această ordine de idei, femeile cred că majoritatea bărbaților  vor doar sex, și se transformă la rândul lor în obiecte sexuale, conștient sau inconștient.

Percepându-ți corpul în întregime sau pe părți ca surse de plăcere carnală, este cu atât mai greu să faci față bulversării care apare odată cu maternitatea, fapt care te pune față-n față cu realitatea. Atunci ești în fața unei alegeri, să-ți revezi principiile, imaginea, să-ți reconstruiești încrederea în sine care își schimbă acum pilonii. Să accepți că ești mai mult decât sexy, să crezi că poți fi mai mult de atât. Sau să refuzi schimbarea, să intri în contradicție cu propria natură și să fugi să alăptezi la WC sau să-ți sufoci copilul cu pături pe cap pentru a-ți acoperi sânul, în același timp proclamând sanctitatea alăptării.

Divinizarea unui proces atât de firesc și natural cum este alăptarea, cauzează mai mult rău decât bine. Elevând alăptarea la nivel de sfânt și magic se presupune inconștient faptul că aceasta nu este accesibilă pentru toți, că doar aleșii se pot bucura de ea, și desigur, în taină. Pentru că sfințenia și taina sunt două noțiuni indisolubile.

Alăptarea în public sau acasă trebuie tratată și primită exact pentru ceea ce este. Și este ea -normalitate. Nu trebuie privită ca fiind sexy propagând imagini și poze cu mame care alăptează în ipostaze sugestive, și nu trebuie sanctificată și ridicată pe altar.

Atunci când o mamă care alăptează în parc, în transport sau într-o cafenea, nu va atrage nici măcar atenția cuiva, atunci bătălia pentru normalizarea alăptării va fi câștigată. Dar pentru a se obișnui cu această imagine, oamenii trebuie să o vadă, să știe că există mame și bebeluși, că bebelușii mănâncă lapte, că femeile au sâni nu doar pentru a fi sexy.

Reclame

Despre Kristina

It's always like you write a poem when you can't really say what you're trying to say.
Acest articol a fost publicat în română. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s